Lemmings – guida lämlar utan självbevarelsedrift

Lemmings är ett pusselplattformsspel som ursprungligen utvecklades till hemdatorn Commodore Amiga 1991. Bakom spelet låg DMA Design som idag heter Rockstar North och mest är kända för den storsäljande Grand Theft Auto-serien.

Spelet bygger på den seglivade myten om stora lämmeltåg som begår kollektivt självmord genom att massvandra utför stup. I spelet beter sig nämligen lämlarna exakt på detta vis och målet är att se till att så många som möjligt överlever och tar sig fram till slutdestinationen. Eftersom lämlarna dråsar ner en i taget från en lucka i taket och sedan vandrar oavbrutet har man inte allt för lång betänketid på sig, så det gäller att vara både kvicktänkt och strategisk.

Finns numera även till mobilen

Lemmings blev väldigt populärt när det kom och har därefter släppts till en mängd olika spelplattformar. I mitten av december 2018 släpptes det dessutom till Android, så man kan spela det gamla klassiska spelet i mobilen. Det har dock fått anpassats till det mobila formatet och fungerar spelmekaniskt därför inte riktigt som originalet. Dessutom är det såklart strösslat med förhatliga mikrotransaktioner som i princip alla mobilspelsutvecklare lever på idag.

Men det kostar som bekant pengar att utveckla spel och släpper man spelet gratis måste man hitta andra sätt att finansiera det på. Att utveckla mobilspel har idag blivit så enkelt att nästan vem som helst kan komma igång med det. Men att starta ett eget företag är ett stort projekt och som spelutvecklare är man kanske inte så sugen på att hålla på med ekonomi och annat pappersarbete som tar tid från spelskapandet. Idag finns dock företag som Fakturino och liknande där man kan få hjälp med sin företagsfinansiering, så man kan fokusera på det man är bra på istället.

Styrs med mus istället för joystick

Till skillnad från många andra Amigaspel, där man använder joystick, styrs Lemmings med musen. Längst ner på skärmen finns nämligen ett slags verktygsfält där man kan beordra vissa lämlar att utföra en uppgift. Till exempel kan man välja grävverktyget och därefter klicka på en av lämlarna så börjar den att gräva rakt ner i marken där den står. På så vis kan den och resten av lämlarna ta sig ner till plattformen under.

Det finns även stopplämlar som med fördel ställs vid kanter och därmed hindrar övriga lämlar från att gå zombieaktigt utanför dem och dö. Stopplämlarna kan dock inte återgå till det vanliga “vandra”-läget efteråt utan måste självdetonera i slutet av banan, efter att övriga lämlar har hittat fram till utgången.

Lemmings har också ett tvåspelarläge i klassisk splitscreen där skärmen delas på hälften och varje spelare ser sina lämlar på vänster respektive höger skärmhalva. Det gäller då att så snabbt som möjligt rädda sina lämlar, samtidigt som så få som möjligt dör.

mts_wordx