Quake

Quake tillhör utan tvekan en av de stora tekniska milstolparna inom utvecklingen av datorspel. Spelet släpptes sommaren 1996 och är utvecklat av Id Software som även skapade det legendariska datorspelet Doom.

Första spelet med äkta 3D

Till skillnad från Doom använder sig dock Quake av en helt ny spelmotor med äkta 3D-grafik, även vad gäller fiendekaraktärerna. I Doom består fienderna istället av tvådimensionella sprites som hela tiden är vända med framsidan mot spelaren, för att man inte ska se att de i själva verket saknar djup. Quake har även dynamiska ljuskällor, vilket var nytt på den tiden.

Den snabba utvecklingen av processorerna under slutet av 90-talet gjorde mer tekniskt avancerade spel som Quake möjliga. När spelet utvecklades fanns ännu inga 3D-grafikkort som avlastade processorn, så alla grafiska beräkningar skedde i CPU:n.

Precis som Doom är Quake en så kallad first-person shooter (FPS) och spelet går i princip ut på att skjuta på allt som rör sig, vilket är olika typer av monster. I sin vapenarsenal har man bland annat ett hagelgevär, en spikpistol, granater och ett raketgevär. I övrigt består spelmekaniken i princip av att trycka på några knappar då och då för att kunna komma vidare. Atmosfären i spelet är genomgående väldig mörk och paletten går i bruna färgtoner.

Rocket jumping

Just raketgeväret gav upphov till ett nytt fenomen kallat “rocket jumping”. Spelarna upptäckte nämligen att de genom att rikta raketgeväret mot marken, hoppa upp i luften och snabbt därefter avfyra en raket kunde skjutas iväg upp i luften långt högre än vad som var möjligt genom att enbart hoppa. Visserligen tog man en del skada av raketens explosion, men man kunde å andra sidan landa på platser i spelet som annars var omöjliga att nå.

Quake fick senare flera uppföljare och är en riktig klassiker än idag. Den ikoniska Quake-logotypen har också blivit populär att ha på allt från kepsen, kaffemuggen eller en hoodie med tryck till att ha som tatuering. Quake har även stöd för multiplayer och fick året efter release två expansionspaket med nya singleplayeruppdrag: Scourge of Armagon och Dissolution of Eternity.

Spelmusik som gick att lyssna på i stereoanläggningen

Spel på CD-ROM var förhållandevis nytt när Quake kom och musiken till spelet lagrades därför i CDDA-format, vilket är samma ljudformat som vanliga CD-skivor med musik använder. Det gick därför att stoppa CD-skivan med spelet i sin vanliga stereoanläggning och lyssna på musiken där. Musiken till Quake komponerades för övrigt av Trent Reznor från Nine Inch Nails.

Efter att Quake hade släppts började även 3D-grafikkort bli populära. På den tiden var företaget 3dfx (senare uppköpt av Nvidia) en av de största spelarna på marknaden med sina Voodoo-grafikkort. Vad dessa grafikkort gjorde var att ta hand om de tunga beräkningarna som rendering av 3D-grafik innebär, vilket avlastade processorn. Den stora fördelen var att man då kunde spela spelen i högre upplösning och/eller med fler bildrutor per sekund, vilket är viktigt i ett snabbt actionspel som Quake. Som en bonus la 3D-grafikkorten även på “texture smoothing”, vilket innebar att de lågupplösta texturerna inte såg så pixliga ut.

mts_wordx