Diablo

Från speltillverkaren Blizzard North kommer PC-spelet Diablo. Spelet kom ut 1997 på marknaden och det går ut på att döda The Lord of Terror eller Diablo som han kallas. Denna Diablo har kommit till världen med stor hjälp av Lazarus som var en korrupt präst. Spelet Diablo har fått runt tjugo olika utmärkelser. Ett av dessa var årets rollspel redan 1998. Man släppte även en rad olika expansioner så som Hellfire, vilket utvecklades av företaget Sierra. Här fick man till exempel nya föremål, så som ringar, svärd och till och med en ny person i rollen om man så önskar.

Det spelet går ut på är att man ska ta sig nedåt i en stor katedral, en våning i taget och på så sätt leta efter Diablo. Medan man letar utvecklas karaktären och man får nya och förbättrade förmågor. Man får till en början tre karaktärer att välja mellan. Dessa är Rogue, Warrior och Sorcerer, alltså en bågskytt, en krigare och en magiker. Vad som passar är helt upp till dig som spelare. Spelet Diablo har blivit mycket populärt inte bara på PC utan också på Playstation och Nintendo. Det har dessutom lanserats en del uppföljare och expansioner till spelet.

Under spelets gång får man även en berättelse uppläst, lite som en dikt. I original är språket engelska men det finns även en svensk översättning, dock finns den bara i Playstationversionen och det var Electronic Arts Nordic som arbetade fram den. Det är ett flertal kända röstskådespelare som man får höra där, till exempel Gunnar Ernblad, Hans Jonsson och Fredrik Dolk.

Spelet är mycket underhållande och spännande. Nästan lika spännande idag som på 90-talet, dessutom funkar spelet alldeles utmärkt att spela på en stationär dator likväl som på en bärbar dator, vilket man nu föredrar. Diablo är ett kul spel.

mts_wordx