Doom

Det allra första Doom-spelet släpptes redan 1993 till PC och kommer från ID Software. Spelet har fått två stycken uppföljare, nämligen Doom II och Final Doom, dessa kom 1994 och 1996. Dessutom har Doom fått hela fem stycken re-make under åren och den senaste så sent som 2016.

Spelet går ut på att besegra demoner i massor som anfaller på Phobos. Det som mestadels gjorde spelet så populärt var dess, för den tiden, avancerade 3D grafik. Man såg världen man spelade från karaktärens synvinkel. Detta kallas för First Person Shooter eller på svenska Första Person Perspektiv.

Först ut med detta var ett spel som heter Wolfenstein 3D men det var först i Doom som tekniken kom till sin spets. Dessutom fanns en multiplayer-funktion som blev mycket uppmärksammad och den ses också som en slags pionjär inom detta område och en rad olika spel online tog efter Doom i detta.

Musiken till spelet kommer från en man vid namn Bobby Prince. Hans ambition inom spelvärlden var att få fram hårdrocken till ljudchippen som fanns på den tiden, dessa hade dock sina begränsningar, men han lyckades ganska bra. På senare tid har han dock anklagats för att ha plagierat musiken från till exempel Metallica.

Handlingen är att på ett forskningsföretag så utför man experiment av teleportering mellan två månar på Mars, Deimos och Phobos. Dock så går något snett och systemet kraschar och demoner börjar strömma ut från porten på månen Phobos. Dessa demoner dödar allt liv och en grupp utav soldater skickas dit för att undersöka vad som hänt. Alla i gruppen går samma öde till mötes utom en person, det är du som spelare och nu står du ensam kvar mot alla dessa demoner.

Spelet funkar utmärkt att spela på bärbar dator och även på de vanliga stationära datorerna, vad man nu än föredrar.

mts_wordx