Duke Nukem 3D

I slutet av januari 1996 släpptes spelet Duke Nukem 3D som snabbt blev väldigt populärt. Precis som Doom är det en förstapersonsskjutare som i princip går ut på att skjuta allt som rör sig. Duke Nukem 3D bygger dock på spelmotorn Build, som möjliggör lite mer komplexa banor än i Doom. Spelet brukar beskrivas som 2,5D. Det är nästan ett 3D-spel, men använder sig inte av äkta 3D som till exempel Quake som lanserades senare samma år. Fienderna i Duke Nukem 3D består fortfarande av tvådimensionella sprites, precis som i Doom.

Come get some!

Till skillnad från Doom, där huvudpersonen är anonym och aldrig säger något, är Duke Nukem raka motsatsen. Hans personlighet och attityd är en stor del av behållningen med spelet. Spelet driver med stereotypa, muskulösa actionhjältar från den tidens filmer och Duke klämmer ur sig oneliners som “Come get some!”, “Let’s rock!” och “It’s time to kick ass and chew bubble gum… and I’m all outta gum.” medan han mejar ner fiender.

Fienderna består av rymdvarelser som har invaderat Los Angeles. En av de vanligaste fienderna är “Pig Cop” som är humanoida vildsvin muterade från LAPD-poliser. De kan bland annat lägga sig platta på marken innan de skjuter, vilket gör det svårare att träffa dem.

Duke Nukem 3D släpptes ursprungligen till PC men har efter det kommit till en mängd olika spelkonsoler. 2016 släpptes till exempel Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour som idag går att köpa för 189 kronor, inklusive frakt, till Xbox One. Det har även släppts till Nintendo 64, men då i en något censurerad version, utan lättklädda damer. Bland annat har strippklubben gjorts om till en lagerlokal i N64-versionen av spelet.

Varierande vapenarsenal

Vapnen i Duke Nukem 3D är väldigt varierade. Utöver de vanliga vapnen som pistol, hagelgevär, automatvapen och RPG finns även rörbomber som man kan kasta iväg och fjärrdetonera. Det finns också väggmonterbara minor som exploderar när en fiende korsar dess laserstrålar. Några av de mer udda vapnen är en freezethrower som närmast kan beskrivas som en eldkastare fast med is. Den fryser fienderna till is så de inte kan röra sig under några sekunder. Då kan Duke gå fram och sparka till dem så de spricker och dör. Man har nämligen alltid sin “mighty boot” tillgänglig som ett vapen och kan dessutom öppna dörrar snabbt genom att sparka upp dem.

Ett annat udda vapen är shrinker som gör att fienderna krymper och blir pyttesmå när man skjuter dem. Duke kan då stampa ihjäl dem med kängan, men även här gäller det att skynda sig innan de återgår till normal storlek igen. Duke kan även själv utsättas för krympningsstrålar i spelet och det krävs för att kunna ta sig in i vissa små håligheter i banorna. Även här behöver man vara strategisk eftersom Duke återgår till normal storlek efter några sekunder igen. Då gäller det att inte befinna sig i ett trångt utrymme eftersom man då dör när kroppen expanderar.

mts_wordx