GTA Vice City

Grand Theft Auto: Vice City lanserades 2002 till Playstation 2 men släpptes i maj året efter även till PC och Xbox. Det är uppföljaren till GTA III, som är det första spelet i GTA-serien med 3D-grafik.

GTA Vice City bygger på samma spelmotor men i en något förbättrad version. Med dagens mått ser grafiken dock väldigt daterad ut, men den härliga 80-talsatmosfären väger upp mycket av det. GTA Vice City utspelar sig nämligen på 80-talet i staden Vice City, baserad på verklighetens Miami. Mycket av inspirationen till spelet har hämtats från 80-talsfilmer och TV-serier som Miami Vice och Scarface.

Som hörs på namnet stjäl man bilar i spelet och på bilradion som sitter i alla fordon spelas enbart 80-talsmusik. och man kan lyssna på allt från pudelrock till synt och skruvade pratshower. Radioreklam med typisk GTA-humor dyker också upp då och då mellan låtarna.

Köp fastigheter

I GTA Vice City spelar man som karaktären Tommy Vercetti som under spelets gång jobbar sig uppåt på den kriminella karriärstegen. De flesta av uppdragen går ut på att döda en eller flera personer och man kan som vanligt ta sig fram både till fots och med olika typer av fordon. Man kan köpa fastigheter i spelet och ta över verksamheten i dem. Bland annat en taxibolag, ett tryckeri och en bilförsäljarfirma. Då låser man även upp nya uppdrag i spelet.

Man kan även köpa “safe houses” som är bostäder där man kan spara spelet och även skaka av sig polisen, om man inte har dragit på sig alldeles för mycket uppmärksamhet vill säga. En av alla byggnader man tar över i spelet är en enorm herrgård med tillhörande trädgård, båtplats och helikopterplattform på taket. I spelens värld slipper man dock tänka på sådant som att städa, sköta trädgården, teckna elabonnemang och andra vardagliga saker som hör husägare till. Istället kan man fokusera på att bara ha roligt.

Tvåhjuliga fordon

Till skillnad från föregångaren kan man köra motorcykel i GTA Vice City och det är praktiskt om man blir jagad av polisen och måste sicksacka sig fram i trafiken. Det finns även vespor och ett av de många sidouppdragen går ut på att med en sådan leverera pizzor till kunder runt om i staden. Det hela går dessutom på tid så det gäller att köra strategiskt. Klarar man hela uppdraget så belönas man med att ens hälsomätare utökas permanent till 150, istället för 100.

Eftersom spelet är så gammalt fungerar det inte så bra att spela det i widescreen (16:9), som ju är det dominerande bildskärmsformatet idag. Det går dock relativt enkelt att googla fram en patch för detta ändamål, så man kan spela det på en modern dator.

GTA Vice City blev en enorm succé och var det bäst säljande spelet året det kom ut. Det kom senare även en prequel i form av GTA Vice City Stories, dock bara till Playstation. 2012, i samband med spelets 10-årsdag, släpptes det även i en uppdaterad version till Android och iOS så man kan spela det i mobilen eller på surfplattan.

mts_wordx