Hong Kong 97 – ett av de sämsta spelen någonsin?

Det finns många kandidater till det värsta TV-spelet någonsin. Det mest omtalade av dem är förmodligen spelet som licensierades till storfilmen ET och som släpptes till den tidigare hemdatorn Atari. En del läsare känner förmodligen till att det spelet blev så dåligt att de flesta exemplaren som tillverkades tillslut dumpades i en grop utanför spelutvecklarens kontor. Här ska vi dock berätta om en kandidat som det talas betydligt mer sällan om. Spelet Hong Kong 97 kan vara ett av de sämsta spelen som någonsin gjorts. Det släpptes till Super Nintendo år 1995 och utvecklades av spelbolaget HappySoft.

Vad gör det här spelet så särskilt dåligt? För det första så är grafiken katastrofal, även med den tidens mått mätt. För det andra så är allt annat förbluffande uselt. Det ska dock sägas att det inte är helt utan charm. TV-spel kan precis som filmer vara så dåliga att de på något sätt ändå får en oemotståndlig charm, och Hong Kong 97 hör till den kategorin.

Storyn utspelar sig år 1997 när Hong Kong än en gång skulle bli en del av Kina. Eftersom Hong Kong var en liberal kapitalistisk enklav på det kinesiska fastlandet var det många som kände rädsla inför att införlivas med det kommunistiska Kina. Det är i den rädslan spelet tar avstamp.

Starta spelet och du får höra en traditionell kinesisk låt som kommer att snurra vidare genom hela spelet. Ljudet i spelet lär inte bli så mycket bättre ens om du använde ett par iphone hörlurar när du spelade det. För att slå tillbaka mot de kinesiska kommunisterna som ska dränka Hong Kong i ond kommunism kallas Bruce Lees bror Chin in. Målet med spelet är faktiskt rätt oförsvarbart: att döda precis alla kinesiska invånare. Det är nog tur att spelet var så rasande dåligt, annars kanske någon hade tagit det på allvar.

Själva spelet, rent mekaniskt alltså, är en katastrof. Du styr Chin som skjuter på kinesiska soldater som i sin tur kastar tillbaka saker. Ibland dyker det upp bilar som Chin måste undvika att bli påkörd av. Det är egentligen inte så mycket mer än så. Samtidigt rullar spelets enda låt på ändlöst i bakgrunden. Om det är så att du misslyckas med uppdraget får du se en skärm som förklarar att Hong Kong fallit under kommunisternas våld. Om det inte låter så illa så är det desto värre att game over-skärmen består av ett foto på en person som faktiskt dog under olyckliga omständigheter.

Det behöver knappast sägas att Hong Kong 1997 inte blev någon storsäljare. Det har dock, som så mycket annat som är så pass dåligt, att det övergår förståndet, blivit är något av en kultfavorit. Det går nu att spela via flertalet SNES-emulatorer, och det finns också videos med spelet på Youtube.

mts_wordx