Spela retrospel på dator

Att spela sina gamla favoritspel på konsol från 80-talet idag är inte svårare än det var när konsolen var ny – det är bara att plugga in maskinen i tv:n och spela. Somliga hävdar förstås att gamla tv-spel gör sig bäst på tjock-tv, men de är nästan svårare att få tag i idag än en gammal spelkonsol, så platt-tv:n får duga.

Knepigare blir det när man ska försöka spela äldre favoritspel gjorda för stationära datorer. Eftersom dagens datorer är så mycket snabbare än de var för 20-30 år sen så går det helt enkelt för fort för de äldre spelen. Med hjälp av emulatorer kan en del äldre spel ändå köras på nyare datorer, och ibland har man tur och tillverkarna anpassar och ger ut spelen igen.

Retrospelens återkomst

I och med att den äldre generationen spelnördar vuxit upp, börjat jobba och skaffat barn, så har retrospelens popularitet fått ett uppsving. Kanske vill man ge sina barn samma upplevelser som man själv hade som liten framför skärmen. Kanske har man en känsla av att spelen var bättre förr och måste spela igenom favoriterna igen för att kunna veta helt säkert.

Många av dem som växte upp med 16-bitarskonsoler och 486:or är också själva spelutvecklare idag. Därför är det kanske inte så konstigt att så många utvecklare idag – till retrospelälskarnas stora förtjusning – antingen ger ut gamla spel på nytt eller väljer att använda pixelgrafik och chiptune-musik till nya produktioner.

PC eller Mac?

Att spela på PC har alltid varit normen, vilket har sin grund i hur de olika operativsystemen är uppbyggda. PC-datorer har helt enkelt varit bättre på spel, och därför blev det så att spel i huvudsak utvecklades för PC och inte för Mac.

Nuförtiden har Apple-datorer i princip samma processorer som PC-datorer, vilket gör dem bättre lämpade för spel. Fortfarande är de dock inte i första hand gjorda för att spelas på, och det kan krävas både mjukvara för att kunna köra Windows-spel och externa komponenter för att kunna hantera grafiken.

Just prestandan spelar förstås mindre roll för den som vill spela retrospel, eftersom de oftast inte är så tunga och krävande. En del av dem kan dessutom spelas direkt i webbläsaren

Nu är dock Apple-datorer något dyrare i snitt än PC-datorer, vilket kan vara en avgörande faktor i många fall. Om man köper begagnad dator kan man förstås komma ner i pris, och köper man från specialiserade företag som mresell.se får man även garanti på datorn, precis som när man köper en helt ny. Dessutom gör man miljön en tjänst.

Det lilla extra

För att få den rätta konsolkänslan fastän man spelar på dator använder man förstås handkontroll istället för tangentbord och mus. På marknaden finns usb-anslutna kontroller som ser precis ut som de gjorde till äldre versioner av Nintendos och Segas maskiner, och dessutom en Atari-joystick i modern tappning.

Om man vill maxa nostalgifaktorn bjuder man förstås in sina kompisar, poppar popcorn i kastrull och sätter sig på golvet och spelar. Då blir det ju nästan som när man var liten.

mts_wordx