The Great Giana Sisters – C64:ans Super Mario Bros

Bland de allra populäraste datorspelen till Commodore 64 har plattformsspelet The Great Giana Sisters från 1987 en självklar plats. Det är ett spel som i praktiken är en ren rip-off på Super Mario Bros för spelkonsolen NES (Nintendo Entertainment System). Spelet blev dock inte långlivat på butikshyllorna då Nintendo hörde av sig och påpekade att spelet påminde alltför mycket om Super Mario Bros. Spelet kom aldrig tillbaka till butikerna och det har lett till att de få kopior som gavs ut idag är väldigt eftertraktade av retrospelssamlare.

Spelet som alla hade

De flesta hade dock ändå en kopia av spelet hemma i form av en piratkopierad version. Det var nämligen väldigt enkelt att kopiera spel till C64:an på vanliga kassettband när kopieringsskyddet väl hade knäckts. Som en bonus laddades piratversionerna av C64-spel dessutom in snabbare, då de använde sig av en komprimeringsteknik kallad Turbo Tape, som fanns i flera olika varianter.

Mycket har hänt på dator- och tv-spelsfronten sedan 1980-talet, då Commodore 64 hade sin storhetstid. Idag omsätter spelindustrin mångmiljardbelopp och utöver själva spelen säljs även merchandise som Minecraft ryggsäckar och t-shirts med Fortnite-motiv. Trots att dagens spel är betydligt mer avancerade finns fortfarande mycket spelglädje kvar i klassikerna från 8-bitarsmaskinerna.

Badboll istället för svamp

För den som aldrig har spelat The Great Giana Sisters kan det som sagt liknas vid Super Mario Bros men där man spelar som den ena av två systrar istället för två bröder. Det är med andra ord ett klassiskt sidscrollande plattformsspel och precis som i NES-spelet kan man plocka upp olika power-ups. Istället för en svamp, som gör att man kan hoppa sönder tegelplattformarna, plockar man upp vad som liknar en badboll. Den gör att Gianas hår förvandlas till en stor punkfrilla som hon sedan kan använda för att hoppa hål i plattformar med, precis som Mario. Det finns även power-ups som gör att man kan skjuta på fienderna och pausa tiden eller bli odödlig under några sekunder.

Titellåten till The Great Giana Sisters har också blivit ikonisk för dem som växte upp med en C64. Den är skriven av Chris Hühlsbeck som under många år skapade musik till flera datorspel till både C64 och Commodores efterföljare Amiga.

Under 2000-talet har det släppts flera nygjorda versioner av spelet till en rad olika format. 2009 släpptes till exempel Giana Sisters DS till den handhållna spelkonsolen Nintendo DS. En annan, mer fri tolkning av originalspelet, med undertiteln “Twisted Dreams” släpptes 2012 till PC och en rad spelkonsoler. Till det spelet var till och med originalkompositören Chris Hühlsbeck med och gjorde musiken.

mts_wordx