Retro datorspel

Under 2000-talet har de så kallade retrospelen blivit populära. Konceptet är ganska enkelt. Man spelar om de gamla dataspelen som var populära för länge sedan igen. Detta kan göras på i huvudsak tre olika sätt. Antingen på original hårdvara, eller original konsol det vill säga precis på samma sätt som spelet spelades när det släpptes. Eller så kan man välja att spela det på datorn i en så kallad emulator. Idag kan man ju även spela de flesta gamla spel på sin mobil eller surfplatta, som förhoppningsvis är skyddad av ett skal till mobiler och surfplattor på https://billigamobilskydd.se/. Det tredje alternativet är att spela det i ny version, på en modern hårdvara eller konsol. Retrospelen blir mer och mer populära världen över, framför allt i England och USA, men även här i Sverige. Folk älskar att spela de gamla spelen och här i Sverige anordnas varje år Retrogathering, som är en spelträff med siktet inställt på just retrospel. Vid denna sammankomst avgörs även SM i Pong, vilket är världens äldsta datorspel med kommersiell framgång.

Asteroids

Asteroids är ett av de populära retrospelen. Spelet släpptes år 1979 och går ut på att med hjälp av en laserstråle från ett rymdskepp träffa och förstöra asteroider. Från början finns enbart stora asteroider på skärmen. När man träffat en av dessa delar den upp sig i två mindre. Träffar man en av dessa delar den upp sig i ytterligare två, som vid träff pulvriseras och försvinner. De stora asteroiderna ger 20 poäng, de mellanstora 50 poäng och de minsta ger 100 poäng. När man träffat alla asteroider tas man till nästa nivå. Men det gäller att akta sig, för i spelet ingår även flygande tefat som anfaller, som man måste pricka, även dem, med sina laserkanoner.

Pong

Ett annat populärt retrospel är som sagt det första datorspelet som nådde kommersiell framgång, Pong. Spelet släpptes av det Amerikanska företaget Atari och går ut på att med hjälp av sin egen ”racket” en vertikal fyrkant, få över en boll till motståndarens sida, lite som pingis eller tennis. Spelet har en minst sagt enkel grafik, men var på denna tid, år 1972 banbrytande. Atari blev faktiskt vid denna tidpunkt USA:s snabbast växande företag. Pong var det spel som på allvar drog igång Tv-spelsmarknaden kom för hemmabruk år 1974.

Även om alla spel som gjordes under denna tid inte var särkilt bra, som till exempel Hong Kong 97, så njuter många världen över av att ta del av och återuppleva de spel man en gång kanske spelat eller bara hört om. För även om spelindustrin hela tiden utvecklas och spelen blir bättre och bättre är det inte säkert att vi tycker de är roligare. Det är ganska förbluffande att tänka på att ett spel med vad vi idag skulle kalla ett katastrofalt spel med usel grafik, kan väcka lika mycket spelglädje som de nyaste spelen med knivskarp bild och väl genomtänkt handling. Det kanske helt enkelt är som de säger. Det var bättre förr.

mts_wordx