Sugen på retrospel? Installera en emulator!

Många får en känsla av nostalgi när gamla speldatorer som ZX Spectrum och C64 kommer på tal. Spelen på den tiden var förstås långt ifrån lika avancerade som dagens diton, men för de som växt upp med de klassiska spelen har de stor betydelse. Det handlar inte sällan om att återbesöka barndomen genom att köra spel som gett många roliga timmar framför skärmen.

Problemet är ofta avsaknaden av speldatorn eller konsolen ifråga. Trots att den gamla enheten kanske fortfarande finns i källaren eller förrådet, är det inte säkert att den fungerar längre. Kanske saknar den dessutom de tillbehör som krävs för att komma igång i form av joysticks, strömadaptrar med mera. Lösningen på detta problem är dock som tur är enkel: installera en emulator på din dator, mobil eller surfplatta. Här kan du använda moderna styrmedel i form av gamingtangentbord och annat roligt som tar in de klassiska spelen i nutiden! Med ett tangentbord anpassat för gaming blir upplevelsen av spelen en helt annan. Tänk att kunna spela dina kära gamla C64-spel sittandes med ett trådlöst tangentbord i soffan! Allt detta och mycket mer finns att hitta hos Webhallen, som har ett stort sortiment att botanisera bland.

Återupplev klassisk gaming

Det finns många emulatorer tillgängliga på marknaden och självklart gör du ditt val beroende på vilken gammal dator eller konsol du vill emulera. Dock finns det emulatorer som riktar in sig på att erbjuda de flesta förekommande konsolerna och datorerna – i en och samma programvara. En av dessa är Retroarch, som är helt gratis att använda. Retroarch fungerar att använda på datorer med Windows (från Windows 95 och uppåt), på Mac, Android och några ytterligare plattformar. Har du exempelvis en Android-box kopplad till TV:n (såsom Nvidia Shield eller Mi Box) har du möjlighet att där installera Retroarch och njuta av spelen på stor skärm.

Enkel installation

Du installerar Retroarch precis som du gör med alla andra program eller appar. När installationen är klar kan du välja att ladda hem en emulator för den dator eller konsol du önskar använda. När emulatorn är nedladdad och installerad kommer programvaran agera som den gamla datorn, i alla fall så nära som det är möjligt. Med emulatorn aktiverad är det dags att bläddra fram en mapp där du har själva spelen lagrade. Spel är något du får se till att skaffa på egen hand; det är inget som ingår i Retroarch. Kanske har du egna gamla spel konverterade till filer, annars finns det så kallade ROM-filer att ladda ned från nätet (fritt till äldre konsoler och datorer).

Styr spelen via bluetooth

Tack vare att det handlar om nyare programvara är Retroarch förbered för att kunna hantera dagens styrdon, det vill säga tangentbord och joysticks. Med andra ord har du möjlighet att sitta bekvämt hemma i soffan och trådlöst, via bluetooth, spela dina nostalgispel. Det kan vara lite jobb med att “mappa” knapparna på styrenheten så att de passar spelet, men sedan är det bara att köra!

mts_wordx